Header Photo

Header Photo
(κάνοντας κλικ στην εικόνα θα οδηγηθείτε στο site μου ... )

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Μια παρατήρηση ...

Όλο και συχνότερα παρατηρώ πως τα παιδιά φοβούνται τη δημιουργία κλισέ ενώ, ταυτόχρονα, αγωνιούν για την πρωτοτυπία. Ορισμένοι από τους καθηγητές τους φαίνεται να συμβάλλουν ιδιαίτερα στην διαμόρφωση αυτού του φόβου, αυτής της έγνοιας, της αγωνίας. Έτσι, οι μαθητές (ή και οι φοιτητές) στύβουν τον εγκέφαλό τους και καταλήγουν σε μια ιδέα και (συνήθως) στην εικονογράφησή της, αλλά πολλοί (οι περισσότεροι) είναι τόσο μακριά από το κέντρο τους, από τον εαυτό τους! Και συνεχίζουν να απομακρύνονται ικανοποιώντας το εγώ των άλλων. 
Έτσι η δραστηριότητα της σκέψης, της θεώρησης έφτασε να είναι το λεγόμενο conceptualizing και να καταλήγει να μην έχει κανένα λόγο ύπαρξης, εκτός ίσως από το να είναι ένα είδος ανταγωνιστικής ακαδημαϊκής άσκησης, το οποίο οδηγεί, με βαρετή συχνότητα και σχεδόν μαθηματική ακρίβεια, στην δημιουργία στείρων και, τολμώ να πω, ανησυχητικά άναρθρων ή αγράμματων εικόνων. 
Κατά την γνώμη μου, πρόκειται για μια σοβαρή εκτροπή που ανατρέπει (ή τείνει να ανατρέψει) την αναζήτηση για την πρωτογενή μαγεία, που ζει μέσα στον καθένα μας. Ορισμένοι από τους συναδέλφους μου ίσως θα πρέπει να ξανασκεφτούν το τι σημαίνει να οικοδομείς ταυτότητα και να την συνδέεις πιο παθιασμένα με την διαδικασία της φωτογράφησης. Είμαι προβληματισμένος, αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ για να ζωντανέψω τον τρόπο με τον οποίο ανακαλούνται τα συναισθήματα, στο πλαίσιο της διαδικασίας της ανακάλυψης.
Σε αυτό το σημείο στην ιστορία της φωτογραφίας, όλα είναι εν δυνάμει κλισέ. Το μόνο που μπορεί να ελευθερώσει το θέμα από το να είναι κλισέ, είναι η πείνα του δημιουργού για συμμετοχή ή/και συνενοχή με το ίδιο το θέμα του και η μετάφραση αυτής της συμμετοχής σε αποκάλυψη.
Εμπιστευθείτε την τάση σας, τη διαίσθηση και την επιθυμία σας.
Ασθμαίνοντας για αέρα, το κλείστρο πυροδοτείται για να αγκαλιάσει τη μαγεία της ζωής ...